Red het anatomisch museum


Ik sta hijgend aan de west-ingang van het terrein van het Academisch Ziekenhuis. De lezing is vast al begonnen.
Een veel te dikke man in uniform staat voor de gesloten toegang. Naast hem een sluisje met het bordje 'alleen voor personeel'.
De man stelt vast dat ik voor de lezing kom en dat ik naar binnen wil.
'Heeft u een personeelspasje?'
Een personeelspasje! Natuurlijk niet.
'Dan kan u niet naar binnen. Dan moet u door de hoofdingang, aan de zuidkant.'
Hij doet mij aan een poortwachter denken en ik zeg indringend:
'Maar ik weet het wachtwoord.'
Daar heeft hij niet van terug. Hij kijkt mij vragend aan.
'Sneeuwklokje.'
Een paar seconden later heeft hij mij naar binnen gesluisd. Ik loop naar de Blauwe Zaal waar de stichting Sterk Water protesteert tegen de sluiting van het anatomisch museum.
Als ik de deur achter in de collegezaal open zie ik hem al zitten:
de leukste man van Nederland.

Midas Dekkers heeft het alweer over poep en pies.
'Heeft u dat wel eens dat u op uw gemak heeft zitten poepen en dat u dan achteromkijkt en dat er dan meer ligt dan u denkt dat er langs is gekomen? Zodat u zich afvraagt: 'Wie heeft er meegescheten?'
Ik bekijk hem nieuwsgierig: zwarte ribfluwelen broek, grijs colbertje, blauwe blouse met daaronder een wit hemd. Hij is ouder geworden en kaler, beetje sjofel ook. Maar zijn pretoogjes zijn nog dezelfde.

Midas spuit zijn gram over de waanzin van sport en sportscholen.
'Boven de ingang stond er: mens sana in corpore sano. En waarom stond dat daar? Om ons HBS-ers in te peperen dat we geen moer verstand hadden van Latijn. Mens sana in corpore sano. Een gezonde geest in een gezond lichaam.
Schande! Alsof het een wat met het ander te maken heeft. Als die lui een gehandicapte zien zeggen ze: 'lopie lopie niet goed he!? Hoofdje zeker ook niet goed he!?'

Midas is boos over zoveel onwetendheid.
'En dit gebrek aan kennis komt door het onderwijs, met name menskunde. Dit vak verwoest al bij kinderen de nieuwsgierigheid omdat er voortdurend antwoord gegeven wordt op vragen die we nooit gesteld hebben. Vragen zijn leuk, niet de antwoorden.'
Hij noemt een hele rij leuke vragen waar je je mee kunt vermaken bijvoorbeeld als je op de bus wacht; waar je je hele leven mee toe kunt.
Bijvoorbeeld: waarom staat de flamingo op 1 poot?
Dat is een makkelijke: om afkoeling via de bloedvaten van hun poten tegen te gaan natuurlijk.
Tenminste, zo doen de meeuwen en ganzen in het Noorderplantsoen het.
'Omdat ze dan 50% minder kans hebben op aanvaringen met eenden' giechelt Midas waarna hij zich uitput in verontschuldigingen omdat hij met dit antwoord een potentiŽle vraag verpest heeft.

Tot slot breekt hij een lans voor het voortbestaan van het anatomisch museumpje in het Academisch Ziekenhuis. Hij spreekt over 'minachting voor de geschiedenis van het eigen vak' en over rudimentaire orgaantjes als verstandskiezen, blinde darmen en stuitjes, en dat stuitjes kunnen kwispelen.

Ik heb ademloos geluisterd.
Na afloop loop ik achter hem de hal in en ik raak hem stiekem even aan.
En toen werd alles van goud.